Skwer przy ulicy Głowaczowskiej w Kozienicach został nagrodzony w ogólnopolskim konkursie "Modernizacja Roku i Budowa Roku"

Wojciech Szczepański
Wojciech Szczepański
Zmodernizowany skwer w Kozienicach został doceniony w ogólnopolskim konkursie.
Zmodernizowany skwer w Kozienicach został doceniony w ogólnopolskim konkursie. Urząd Miejski w Kozienicach
W ubiegłym tygodniu 22 września, na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się gala Ogólnopolskiego Konkursu "Modernizacji Roku i Budowa Roku". Kozienicki skwer na Osiedlu Energetyki zajął w nim drugie miejsce w kraju.

Jak poinformował Piotr Kozłowski, burmistrz Kozienic ubiegłoroczna inwestycja u zbiegu ulic Głowaczowskiej i Sportowej została doceniona w konkursie "Modernizacja Roku i Budowa Roku". Rywalizowało w nim 400 inwestycji z całego kraju. W głosowaniu internautów w kategorii tereny zieleni, skwer zajął pierwsze miejsce na Mazowszu i drugie w Polsce.

Przypomnijmy, że skwer przy ulicy Głowaczowskiej został oddany do użytku na początku grudnia 2020 roku. Prace kosztowały prawie półtora miliona złotych. Dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego z „Mazowieckiego Instrumentu Wsparcia Ochrony Powietrza MAZOWSZE 2020” – wyniosło 200.000 złotych.

Na miejscu zbudowano plenerową tężnię solną, z której mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku powstała tam także fontanna z dyszami w ziemi, która podnosi estetyczne walory tego miejsca, a podczas letnich upałów jest idealnym miejscem do ochłody.

Zagospodarowany został też cały teren zielony. Powstały nowe ławeczki, leżaki, nowe alejki, a także oświetlenie. Od strony ulicy Głowaczowskiej posadzono szpaler lip od strony jezdni i wokół placu z tężnią, co stanowić będzie barierą dźwiękową i antyspalinową.

Całości dopełniają kompozycje roślinne złożone z gatunków drzew i krzewów wydzielających przyjemny zapach w trakcie kwitnienia (lipy, lilaki, róże, kocimiętka, werbena) oraz drzew typowych dla naturalnego krajobrazu miejsca (brzozy, sosny). Ponadto zlikwidowano tam większość żywopłotów, a wprowadzono rabaty z traw ozdobnych z ukrytymi siedziskami.

Zmodyfikowano także układ chodników oraz uzupełniono nawierzchnię o elementy drewniane. Na skrzyżowaniu głównych alejek zbudowano drewnianą pergolę. Wymienione są ławki i kosze na odpady na nowe o konstrukcji stalowej i stalowo-drewnianej.

Prace budowlane przy modernizacji skweru przeprowadziła firma Wojtpol z Kozienic.

Ćwiczenia WOT w pasie przygranicznym z Białorusią

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie